Nieuws: IVR-registratie en EVR-registratie: Wat betekenen ze voor jou?

Ontdek hoe IVR-registratie en EVR-registratie van invloed kunnen zijn op jouw financiële toekomst. Bij deze minder bekende vormen van registratie gaat het om (pogingen tot) fraude, wat ernstige gevolgen kan hebben. Lees verder voor meer informatie over IVR– en EVR-registraties en hoe wij je kunnen ondersteunen bij het verwijderingsproces.

Wat houdt een IVR-registratie en EVR-registratie in?

Wanneer je klant wordt bij een bank of andere financiële instelling, word je gescreend op mogelijke betrokkenheid bij fraude. Deze screening vindt plaats in het EVA-register, wat staat voor Extern Verwijzing Applicatie. Dit is een gezamenlijk fraude-preventie systeem van de Nederlandse Vereniging Banken (NVB) en de Vereniging Financieringsonderneming in Nederland (VFN).Het EVA-register bestaat uit twee subregisters: het interne verwijzingsregister (IVR) en het externe verwijzingsregister (EVR).

Bij een IVR-registratie zijn je persoonsgegevens alleen zichtbaar voor de financiële instelling die de registratie heeft gedaan. Andere banken en instellingen kunnen deze registratie niet inzien. Het IVR is dus bedoeld voor intern gebruik binnen de betreffende financiële instelling. Het is belangrijk om te weten dat elke organisatie binnen hetzelfde overkoepelende bedrijf de registratie wel kan zien.

Bij een EVR-registratie zijn je persoonsgegevens niet alleen zichtbaar voor de registrerende instelling, maar ook voor alle kredietinstellingen die zijn aangesloten bij het fraude-preventie systeem. Dit maakt de gevolgen van een EVR-registratie aanzienlijk groter. Wanneer een financiële instelling van mening is dat je betrokken bent geweest bij fraude en dit meldt in het EVR, wordt het vrijwel onmogelijk om een relatie aan te gaan met een andere financiële instelling.

Zowel een IVR-registratie als een EVR-registratie zijn maximaal acht jaar zichtbaar, in tegenstelling tot een BKR-registratie.

Kan een IVR-registratie of een EVR-registratie verwijderd worden?

Het is mogelijk om een IVR-registratie en/of een EVR-registratie vroegtijdig te laten verwijderen. Financiële instellingen mogen namelijk niet zomaar een registratie plaatsen. Vooral bij een EVR-registratie moet er sprake zijn van een zwaardere verdenking van een strafbaar feit of een vermoeden van schuld. Dit moet ook aangetoond kunnen worden door de registrerende partij. Hierdoor is er ruimte om de registratie aan te vechten en in sommige gevallen vroegtijdig te laten verwijderen.

Aangezien zowel een IVR-registratie als een EVR-registratie persoonsgegevens omvat, is de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van toepassing. Volgens de AVG is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de verwerking van persoonsgegevens en daarmee tegen de zichtbaarheid van IVR- en/of EVR-registraties. Elke financiële instelling moet een afweging maken wanneer er bezwaar wordt gemaakt tegen een IVR- of EVR-registratie. Ze moeten beoordelen of het rechtvaardig is om de registratie in het frauderegister te handhaven, rekening houdend met de ernst van de registratie en de mogelijke belemmering die dit voor jou met zich meebrengt.

Het verwijderen van een IVR-registratie en EVR-registratie is geen eenvoudige taak. Er moeten aan bepaalde eisen worden voldaan voordat een registratie vroegtijdig kan worden verwijderd. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals de potentiële schade, beschikbaar bewijsmateriaal, persoonlijke omstandigheden en een aantoonbare (zwaarwegende) reden voor vroegtijdige verwijdering. Met andere woorden, het moet worden aangetoond bij de financiële instelling dat je de termijn van acht jaar waarin een IVR- of EVR-registratie automatisch wordt verwijderd, niet kunt afwachten.

Hoe werkt het?

Als je ontdekt dat je een IVR-registratie en/of een EVR-registratie hebt en je wilt deze laten verwijderen, kan Financieel Recht Advocaten je daarbij helpen. Onze gespecialiseerde Advocaten hebben ervaring met het succesvol verwijderen van IVR- en EVR-registraties. We beoordelen je situatie en maken een strategie op maat om je te ondersteunen bij het verwijderingsproces. Neem vandaag nog contact op met een van onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant