In een recent vonnis van de Rechtbank Den Haag is opnieuw bevestigd dat financiële instellingen zorgvuldigheid moeten betrachten bij het beëindigen van hypotheekovereenkomsten (wegens onvoltooide klantenonderzoeken). Dit vonnis van 13 november 2024, in de zaak tussen Obvion en haar particuliere klant, toont aan dat de verplichtingen van zowel de geldverstrekker als de klant bij een hypotheekaanvraag strikt moeten worden nageleefd. Hoger beroep tegen dit vonnis is mogelijk.
Kern van het geschil
Obvion, onderdeel van de Rabobank Groep, verstrekte in 2019 een hypotheek aan haar particuliere klant op basis van onjuiste inkomensgegevens, waaronder een vervalste werkgeversverklaring. De particuliere klant was daar niet bij betrokken. Dat was de schuld van de tussenpersoon. Toen Obvion ontdekte dat de door de tussenpersoon verstrekte informatie niet klopte, startte zij een klantonderzoek en vroeg herhaaldelijk om financiële informatie van haar particuliere klant. Deze informatie moest Obvion in staat stellen om het klantprofiel up-to-date te houden en te voldoen aan de verplichtingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).
Verplichtingen en bescherming van klantgegevens
De rechtbank oordeelde dat de algemene voorwaarden van Obvion ontoereikend waren om de verplichtingen rond informatieverstrekking volledig te dekken. Artikel 2 van de algemene voorwaarden had betrekking op informatie die noodzakelijk was voor het hypothecair recht, maar was onvoldoende om Obvion te verplichten tot het opvragen van uitgebreide financiële gegevens zoals vereist onder de Wwft. De rechtbank vond dat er contractueel onvoldoende basis was voor een dergelijke brede informatieplicht. Tevens oordeelde de rechtbank dat de contracten ook onvoldoende basis bieden om de overeenkomst op te zeggen als er schending van de Wwft is geconstateerd.
Conclusie en gevolgen klantenonderzoeken
Dit vonnis benadrukt dat banken een heldere, contractuele grondslag moeten hebben voor het vragen om aanvullende klantinformatie. Hoewel Obvion stellig meende in haar recht te staan, oordeelde de rechtbank dat het starten van een onderzoek of de beëindiging van de hypotheek niet gerechtvaardigd was. Dit besluit markeert een belangrijke uitspraak in het spanningsveld tussen zorgplicht van banken en de rechten van klanten, met name waar het gaat om het waarborgen van een juiste balans tussen wet- en regelgeving en contractuele verplichtingen.
Bent u in het verleden ten prooi gevallen aan de onrechtmatige Wwft onderzoeken van Obvion? En heeft u daar nadeel van ondervonden, bijvoorbeeld omdat u na beëindiging door Obvion een veel hogere rente diende te betalen? Neem vrijblijvend contact op om te onderzoeken of wij die schade kunnen verhalen op Obvion.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant