Nieuws: Verplichte transactie omschrijving bij melden ongebruikelijke transacties

Vanaf 1 november ondergaat de meldingsplicht van ongebruikelijke transacties een belangrijke wijziging. De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) vereist nu een gedetailleerde transactieomschrijving bij elke melding. Deze stap, gericht op het verbeteren van de datakwaliteit in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering, heeft directe gevolgen voor zowel financiële instellingen als individuele melders.

Verbetering van datakwaliteit als prioriteit

De noodzaak voor deze verandering is ingegeven door het streven naar betere datakwaliteit. FIU-Nederland benadrukt dat nauwkeurige en volledige informatie cruciaal is voor effectieve analyses in de strijd tegen financiële misdrijven. Deze verbeterde informatievoorziening helpt de autoriteiten om verdachte activiteiten nauwkeuriger te identificeren en de integriteit van het financiële systeem te waarborgen.

Juridische onderbouwing van de verplichting

Deze nieuwe vereiste is niet enkel een procedurele verandering; het heeft ook een wettelijke basis. Volgens artikel 16 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is het verplicht om duidelijk te maken waarom een bepaalde transactie als ongebruikelijk wordt beschouwd. Eerder was het bij een subjectieve melding niet altijd duidelijk waarop het vermoeden van ongebruikelijkheid was gebaseerd. De nieuwe regel vereist dat melders expliciet de omstandigheden aangeven die tot hun vermoeden hebben geleid.

Gevolgen voor de meldingspraktijk

Vanaf november wordt elke melding zonder specifieke omschrijving geweigerd. Het is daarom van belang dat financiële instellingen en andere melders in hun rapportage duidelijk uiteenzetten waarom zij een transactie ongebruikelijk vinden. Dit omvat een beschrijving van de specifieke omstandigheden en de redenen voor het vermoeden van witwassen of terrorismefinanciering. Voor een begrip van wat als een adequate omschrijving wordt beschouwd, kan men hier een casus bekijken die verder inzicht biedt in wat FIU-Nederland verwacht.

Financieel Recht Advocaten

Confronteert u deze nieuwe verplichting met onzekerheden, of heeft u vragen over hoe u aan de aangescherpte meldingsplicht kunt voldoen? Ons team van Financieel Recht Advocaten staat klaar om u te begeleiden. Wij zorgen ervoor dat uw meldingsproces niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook bijdraagt aan de grotere strijd tegen financiële criminaliteit. Neem contact met ons op voor een gedetailleerd advies, afgestemd op uw situatie.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant