Uitspraak: ABN Amro schuldig bevonden: KempenPlus krijgt schadevergoeding

In een recente rechtszaak is ABN Amro veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim een half miljoen euro aan sociaal werkbedrijf KempenPlus. Dit oordeel is gebaseerd op de vaststelling dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden door niet adequaat te reageren op ongebruikelijke activiteiten die werden gesignaleerd op de bankrekening van een frauderende boekhouder.

Kern van de zaak

De fraude, gepleegd door boekhouder Patrick H., begon in 2007 en bleef jarenlang onopgemerkt. Patrick H. verklaarde voor de rechtbank dat hij werd afgeperst door een plaatsgenoot, Wil H., die het merendeel van het gestolen geld, ten minste 4,7 miljoen euro, ontving. De boekhouder werd veroordeeld tot 22 maanden celstraf, waarvan twaalf voorwaardelijk, terwijl Wil H. vijf jaar cel kreeg.

Oordeel over zorgplicht

De rechtbank oordeelde dat ABN Amro haar bijzondere zorgplicht heeft geschonden door vanaf 20 juni 2019 niet voortvarend te handelen toen een bankmedewerker ongebruikelijke activiteiten op de bankrekening van de boekhouder rapporteerde. Hoewel een direct onderzoek de fraude niet onmiddellijk had onthuld, had de bank wel schadebeperkende maatregelen kunnen treffen, zoals het blokkeren van de bankrekening of het beperken van contante opnamen.

Verantwoordelijkheid van KempenPlus

KempenPlus werd zelf verantwoordelijk gehouden voor 80% van de schade omdat het interne controlesysteem tekortschoot. De rechtbank benadrukte dat de fraude mogelijk had kunnen worden voorkomen als KempenPlus zijn interne processen beter op orde had gehad. Dit betekent dat de organisatie alert had moeten zijn op ongebruikelijke financiële transacties, vooral gezien de omvang van de verduisterde bedragen.

Reactie van ABN Amro

ABN Amro gaf aan dat haar fraudebestrijdingsmaatregelen niet hebben gefunctioneerd zoals verwacht en dat ongebruikelijke transacties niet werden opgemerkt door hun systeem. De bank benadrukte dat haar interne meldingsprocedures gericht zijn op het detecteren van misbruik door derden en niet specifiek waren ingesteld op de soort fraude gepleegd door de boekhouder van KempenPlus.

Conclusie

De rechtbank concludeerde dat ABN Amro niet aansprakelijk is voor de schade die vóór 20 juni 2019 is ontstaan, maar wel nalatig heeft gehandeld door na deze datum niet adequaat op te treden. Daarom werd ABN Amro veroordeeld tot het betalen van 20% van de geleden schade, wat neerkomt op een bedrag van € 54.093,38.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u problemen met banken, leningen of hypotheekverstrekkers? Neem dan contact op met Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u juridisch bij te staan en uw belangen te verdedigen. Aarzel niet om hulp in te schakelen bij financiële geschillen.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant