Uitspraak: Beëindiging bankrelatie met Stichting ISRAA gerechtvaardigd

In een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam is besloten dat Rabobank gerechtigd was de bankrelatie met de voorzitter van Stichting ISRAA op te zeggen. Deze beslissing is genomen tegen de achtergrond van beschuldigingen aan het adres van de stichting, die door zowel het Israëlische National Bureau for Counter Terror Financing als het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland is gelabeld als respectievelijk een terroristische en criminele organisatie.

Achtergrond van de zaak

Stichting Internationale Steun Rechtstreeks Aan Armen (ISRAA) raakte in opspraak vanwege de ondoorzichtige financiële stromen richting Gaza en vermeende banden met terroristische organisaties, waaronder Hamas. Na de publicatie door het NBCTF en arrestaties van betrokken personen bij de stichting, besloot Rabobank de relatie te beëindigen, gebaseerd op schendingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en sanctiewetgeving.

Juridische overwegingen

De kern van de juridische afweging lag bij de vraag of Rabobank de relatie met de voorzitter van de stichting mocht beëindigen zonder dat dit in strijd zou zijn met de beginselen van redelijkheid en billijkheid. De rechtbank bevestigde dat banken het recht hebben om dergelijke relaties te beëindigen, vooral wanneer er ernstige zorgen bestaan over betrokkenheid bij criminele of terroristische activiteiten.

Rol en verantwoordelijkheid van de voorzitter

De voorzitter, al zeven jaar in functie, werd gezien als medeverantwoordelijk voor het beleid en de financiële handelingen van de stichting. Ondanks haar verweer dat de penningmeester autonoom handelde, oordeelde de rechtbank dat dit haar niet vrijpleit van verantwoordelijkheid, vooral gezien de ernstige aard van de beschuldigingen en de risico’s voor de bank.

Conclusie

Deze uitspraak benadrukt het belang van transparantie en integriteit in het financiële verkeer, alsmede de autonomie van banken om relaties te beëindigen met partijen die deze waarden in gevaar brengen. Indien u te maken heeft met vergelijkbare situaties of vragen heeft over uw rechten en plichten in het financieel recht, nodigen wij u uit contact op te nemen met onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u te adviseren en bij te staan.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant