Uitspraak: Belangrijke les uit recente rechtszaak: Zorgvuldigheid bij online bankieren cruciaal

Een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam heeft belangrijke lessen blootgelegd over de verantwoordelijkheden van gebruikers bij online bankieren. De zaak draaide om een ondernemer, aangeduid als X, die een aanzienlijk bedrag verloor door niet-toegestane betalingstransacties op zijn Bunq-rekening. De rechtbank wees zijn vordering tot terugbetaling echter af vanwege grove nalatigheid en het niet naleven van de schadebeperkingsplicht.

Achtergrond van de zaak

Ondernemer X, die zowel zakelijk als privé bankiert bij Bunq, ontdekte op een dag dat ruim EUR 68.000 van zijn rekening was verdwenen. Het bleek dat een derde partij ongeoorloofde toegang had verkregen tot zijn account en twee grote transacties had uitgevoerd. Ondanks X’s melding van fraude bij Bunq, weigerde de rechtbank zijn vordering tot terugbetaling en wees op zijn grove nalatigheid bij het beheren van zijn beveiligingsgegevens.

Beoordeling van de rechtbank

Hoewel de rechtbank geen uitspraak deed over de aard van de betalingstransacties, wees ze de vorderingen van X af op basis van zijn ontoereikende stelplicht. X slaagde er niet in om voldoende informatie te verstrekken over hoe de fraudeur toegang kreeg tot zijn account. Zijn verklaring dat hij niet wist hoe zijn pincode en MagicLink bij anderen terechtkwamen, was ontoereikend. Hierdoor oordeelde de rechtbank dat X niet aan zijn verzwaarde stelplicht voldeed en dat zijn nalatigheid bij het negeren van waarschuwingen van Bunq als grof kon worden bestempeld.

Eindoordeel

De vorderingen van X werden afgewezen en hij werd veroordeeld tot het betalen van proceskosten. Deze zaak benadrukt het belang van zorgvuldigheid bij het beheren van persoonlijke bankgegevens en het serieus nemen van beveiligingswaarschuwingen van banken.

Advies nodig over financiële geschillen?

Als u advies nodig heeft over financiële geschillen, zoals de zaak besproken in deze uitspraak, staan onze advocaten van Financieel Recht Advocaten klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op voor deskundig juridisch advies en bijstand.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant