Uitspraak: Boete van 3 miljoen euro voor BetCity: een toelichting op de Wwft-naleving

In een recente ontwikkeling heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) een aanzienlijke boete van 3 miljoen euro opgelegd aan BetCity, een online casinobedrijf, voor het niet naleven van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze sanctie onderstreept het belang van strikte naleving van de financiële wetgeving door online gokbedrijven.

Onderzoek en bevindingen van de Ksa

Tussen december 2022 en mei 2023 voerde de Ksa een onderzoek uit naar de cliëntenonderzoeken van BetCity. Uit dit onderzoek bleek dat BetCity herhaaldelijk tekortschoot in het voldoen aan de Wwft-normen. Bij 28 van de 30 gecontroleerde cliëntenonderzoeken bleken de procedures onvoldoende, wat aantoont dat BetCity nalatig was in het tijdig en adequaat onderzoeken van de herkomst van de geldstromen van hun klanten.

Late start van cliëntenonderzoeken

Een belangrijk aandachtspunt was dat BetCity vaak pas begon met cliëntenonderzoeken nadat klanten al substantiële bedragen hadden vergokt. Dit gebrek aan proactiviteit en naleving van de Wwft-eisen is een serieuze overtreding, gezien het risico op witwassen en terrorismefinanciering in de goksector.

Tekortkomingen in het melden bij FIU

Naast de gebrekkige cliëntenonderzoeken, faalde BetCity ook in het melden van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU), zoals vereist door de Wwft. Dit nalaten, zelfs na het herstellen van softwarefouten die hieraan ten grondslag lagen, benadrukt een ernstig gebrek aan naleving van de regelgeving.

Boeteberekening

De basisboete voor deze overtredingen was vastgesteld op 2 miljoen euro. Vanwege de ernst en verwijtbaarheid van de overtredingen heeft de Ksa deze boete met 50% verhoogd tot een totaal van 3 miljoen euro.

Conclusie

Deze zaak toont aan hoe essentieel het is voor bedrijven in de kansspelsector om de Wwft-richtlijnen strikt na te leven. Overtredingen kunnen leiden tot aanzienlijke financiële sancties en reputatieschade. Voor bedrijven die advies of ondersteuning nodig hebben bij het navigeren door de complexe wereld van financiële regelgeving, staan onze advocaten van Financieel Recht Advocaten klaar om te helpen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en zorg dat uw bedrijf voldoet aan alle wettelijke eisen.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant