Uitspraak: DEGIRO veroordeeld tot schadevergoeding wegens onjuiste uitvoering beleggingsorders

Onlangs heeft de Commissie van Beroep van Kifid een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak tegen DEGIRO, een online broker, waarin een consument met een execution only beleggingsrekening een schadevergoeding eiste wegens onjuiste uitvoering van zijn beleggingsorders.

Achtergrond

De consument, X, had een beleggingsrekening bij DEGIRO en verwachtte dat zijn orders “direct to market” op Euronext zouden worden geplaatst, zoals was overeengekomen. Echter, vanaf februari 2020 werden zijn orders via een “smart order router” van Morgan Stanley uitgevoerd, wat volgens X tot nadeel leidde omdat deze router een slechter resultaat behaalde dan directe plaatsing op Euronext.

Geschil

X beweerde dat DEGIRO hem bewust onjuiste informatie had verstrekt over de uitvoeringswijze van zijn orders en dat de orders al vanaf februari 2020 niet meer overeenkomstig waren uitgevoerd. Hij eiste een schadevergoeding voor het geleden nadeel en vergoeding voor de tijd en inkomsten die hij moest besteden om de waarheid boven tafel te krijgen.

Beoordeling

De Commissie van Beroep oordeelde dat X op basis van de overeenkomst met DEGIRO en de manier waarop deze tot februari 2020 werd uitgevoerd, redelijkerwijs mocht verwachten dat zijn orders direct to market op Euronext zouden worden uitgevoerd. Door vanaf februari 2020 gebruik te maken van de smart order router, schoot DEGIRO tekort in de nakoming van de overeenkomst met X. Deze verandering in de uitvoeringswijze was een gevolg van een operatie bij DEGIRO die ruim voor februari 2020 was gestart.

Ondanks dat heeft DEGIRO zijn klanten, waaronder X, hierover niet geïnformeerd vóór of in februari 2020. Sterker nog, DEGIRO heeft de klanten onjuist ingelicht door op overzichten te blijven vermelden dat de orders direct to market op Euronext waren geplaatst, terwijl dat niet het geval was.

Beslissing

Vanwege het onzorgvuldige handelen van DEGIRO jegens X, heeft de Commissie van Beroep DEGIRO veroordeeld om een schadevergoeding van € 32.250 aan X te betalen. Deze uitspraak benadrukt het belang van eerlijke en duidelijke communicatie tussen beleggingsinstellingen en hun klanten.

Als u ook te maken heeft gehad met onjuiste uitvoering van beleggingsorders of andere financiële geschillen, staan onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant