Uitspraak: Rabobank mag bankrekening handelaar in aardappels en uien beëindigen vanwege witwasrisico’s

Een interessante rechtszaak waarin Rabobank een langdurige bankrelatie heeft beëindigd met een handelaar in aardappels en uien. De rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat de bank hierbij voldoende zorgvuldig heeft gehandeld. Waar draait het allemaal om?

Criminele geldstromen en witwaspraktijken

De bankrelatie tussen Rabobank en de handelaar in aardappels en uien werd abrupt beëindigd vanwege het risico op criminele geldstromen. De handelaar was actief in Mauritanië en ontving grote hoeveelheden contant geld van anonieme personen op straat in Brussel, dat hij vervolgens bij Rabobank stortte. Dit trok de aandacht van de bank, vooral toen het Openbaar Ministerie in juli 2019 een persbericht uitgebracht over grootschalige witwaspraktijken bij de export van aardappelen en uien naar West-Afrika.

Waarschuwingen en voorwaarden

Rabobank heeft de handelaar gewaarschuwd en hem voorwaarden gesteld om de contante betalingen af te bouwen. Ze boden zelfs een kredietfaciliteit aan als alternatief. Helaas hield de handelaar zich niet aan deze afspraken, waardoor Rabobank uiteindelijk de bankrekening had beëindigd.

Rechtvaardigheid van de opzegging

De rechtbank is van mening dat Rabobank onder deze omstandigheden gerechtigd was om de relatie te beëindigen. De toename van contante betalingen, vooral van anonieme personen op straat, zorgde voor serieuze witwas- en integriteitsrisico’s die niet genegeerd konden worden. Bovendien waren de herkomst van het contante geld en de betrokkenheid van criminelen niet traceerbaar, wat het risico voor de bank vergrootte. Daarnaast werd Rabobank zich na een boete voor ING in september 2018 bewust van haar verantwoordelijkheid als poortwachter.

Minder vergaande maatregelen?

De handelaar beweerde dat Rabobank naar minder vergaande maatregelen had moeten zoeken dan het verbieden van contante betalingen, vanwege het slecht functionerende bancaire systeem in Mauritanië. De rechtbank was echter van mening dat Rabobank nog steeds haar poortwachtersverplichtingen had om transacties te onderzoeken, en het toestaan van contante betalingen zou ongecontroleerde en mogelijk criminele geldstromen in stand houden.

Opzegtermijn en bankvoorwaarden

De rechtbank oordeelde dat Rabobank ook een opzegtermijn van zes weken mocht hanteren, hoewel de afwijzing van het verzoek om termijnverlenging weliswaar laat werd meegedeeld. Het feit dat de bankrelatie langdurig was en Rabobank eerder coulant was geweest, verandert niets aan het feit dat de specifieke omstandigheden ernstige toezichtrechtelijke en integriteitsrisico’s met zich meebrachten.

Financieel Recht Advocaten

Bent u op zoek naar juridische bijstand bij financiële zaken? Onze advocaten van Financieel Recht Advocaten staan voor u klaar. Neem gerust contact op voor advies en begeleiding bij complexe juridische vraagstukken. Samen kunnen we uw belangen beschermen en u door het juridische proces leiden.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant