Uitspraak: Rechtbank Amsterdam wijst verzoek tot verwijdering van registraties in IR en EVR af

Heeft u te maken met een registratie in het incidentenregister (IR) of het extern verwijzingsregister (EVR) en wilt u deze laten verwijderen? In deze blog leggen we uit wat de juridische stappen zijn die u kunt ondernemen om uw registratie aan te vechten en waarom het belangrijk is om snel actie te ondernemen.

Wat is het incidentenregister (IR) en het extern verwijzingsregister (EVR)?

Het incidentenregister (IR) en het extern verwijzingsregister (EVR) worden gebruikt door financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, om gegevens vast te leggen van personen die verdacht worden van fraude of andere integriteitsincidenten. Registratie in deze registers kan grote gevolgen hebben, zoals het verlies van toegang tot financiële diensten. Het is daarom cruciaal om te begrijpen wat deze registers inhouden en hoe u zich kunt verweren.

De juridische grondslagen voor registratie

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI) mogen persoonsgegevens worden opgenomen in het IR en EVR als er sprake is van een incident dat een bedreiging vormt voor de financiële integriteit. Voor opname moet er sprake zijn van concrete feiten en omstandigheden die een zwaardere verdenking opleveren dan enkel een redelijk vermoeden van schuld.

Hoe kunt u uw registratie aanvechten?

Allereerst moet u aantonen dat de registratie onterecht is. Dit kan door te bewijzen dat de feiten waarop de registratie is gebaseerd onjuist of onvolledig zijn. Het is belangrijk om hierbij een gedegen juridische onderbouwing te hebben. Financieel Recht Advocaten kan u hierbij helpen door een gedetailleerde analyse van uw situatie te maken en de juiste juridische stappen te ondernemen.

Het belang van een belangenafweging

Een cruciaal onderdeel van het aanvechten van een registratie is de belangenafweging. Hierbij wordt gekeken of de inbreuk op uw belangen evenredig is aan het doel van de registratie. De registratie mag alleen worden gehandhaafd als het doel niet op een minder nadelige wijze kan worden bereikt. Dit betekent dat als er minder ingrijpende maatregelen mogelijk zijn, de registratie onrechtmatig kan zijn.

Waarom Financieel Recht Advocaten inschakelen?

Het verwijderen van een registratie in het IR of EVR is een complex proces dat specialistische kennis vereist. Financieel Recht Advocaten heeft de expertise en ervaring om u door dit proces te begeleiden en uw rechten te beschermen. Onze advocaten staan bekend om hun grondige en effectieve aanpak bij het aanvechten van onterechte registraties.

Conclusie

Als u te maken heeft met een registratie in het incidentenregister of extern verwijzingsregister, is het essentieel om snel actie te ondernemen. Financieel Recht Advocaten kan u helpen uw registratie aan te vechten en uw belangen te verdedigen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant