Uitspraak: Toegang tot betalingsverkeer: Wat te doen bij weigering door banken?

In een recente Kamerbrief over de voortgang van de beleidsagenda aanpak witwassen, heeft minister Kaag van Financiën enkele zorgen geuit over de praktische uitvoering van de maatregelen. Het blijkt namelijk dat bepaalde sectoren moeite hebben met het verkrijgen van toegang tot het betalingsverkeer, omdat ze vaak geweigerd worden door banken. Dit kan grote gevolgen hebben, aangezien een bankrekening tegenwoordig essentieel is om volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. In deze blog bespreken we wat u kunt doen als u in een soortgelijke situatie terecht komt.

Sectoren die moeilijkheden ervaren

Sommige sectoren, zoals autohandelaren, verenigingen, stichtingen en sekswerkers, ondervinden problemen bij het verkrijgen van toegang tot het betalingsverkeer. Dit is zorgwekkend, want het belemmert hun zakelijke activiteiten en maatschappelijke participatie. Minister Kaag heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), relevante brancheorganisaties en De Nederlandsche Bank (DNB) maatregelen genomen om deze kwestie aan te pakken. In bijlage 3 van de Kamerbrief is een overzicht te vinden van de sectoren die moeite ondervinden, de oorzaken van de problemen en de genomen acties.

Samenwerking met not-for-profit organisaties

Met betrekking tot de not-for-profit sector (NPO’s) is er al vooruitgang geboekt. In samenwerking met banken heeft deze sector gewerkt aan het identificeren van risicoverhogende en risicoverlagende klantkenmerken. Dit overzicht stelt banken in staat hun risicogebaseerde benadering te verbeteren bij het onderzoeken van klanten in deze sector. Dit is een belangrijke stap om de toegang tot betalingsverkeer voor NPO’s te vergemakkelijken.

Overige oorzaken en oplossingen

Naast de aanpak van witwassen zijn er ook andere redenen waarom bepaalde sectoren problemen ervaren bij het verkrijgen van toegang tot het betalingsverkeer. Commerciële overwegingen en het ESG-beleid spelen hierbij een rol. Minister Kaag heeft de NVB gevraagd om samen met banken een voorstel te doen voor een afspraak die een basisbetaalrekening voor zakelijke klanten garandeert. Bovendien is goede voorlichting essentieel. Op Rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden over wat u kunt doen als u problemen ervaart bij het verkrijgen van toegang tot een betaalrekening.

Aandacht voor de moslimgemeenschap

Minister Kaag heeft ook aandacht besteed aan signalen dat de moslimgemeenschap problemen ondervindt bij het klantenonderzoek van banken en daardoor moeilijk toegang krijgt en behoudt in het betalingsverkeer. Het categorisch uitsluiten van deze groep is onaanvaardbaar. Daarom zijn er gesprekken gaande tussen de NVB, DNB en vertegenwoordigers van moskeeën en moslimorganisaties om de problemen en mogelijke oplossingen te bespreken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ook de moslimgemeenschap gelijke toegang heeft tot het betalingsverkeer.

Wat kunt u doen als u wordt geweigerd door een bank?

Toegang tot het betalingsverkeer is essentieel in onze moderne samenleving. Helaas ervaren bepaalde sectoren moeilijkheden bij het verkrijgen van een bankrekening, waardoor hun zakelijke activiteiten en maatschappelijke participatie worden belemmerd. Het is belangrijk om te benadrukken dat het categorisch uitsluiten van bepaalde groepen, zoals de moslimgemeenschap, onacceptabel is.

Als u in een vergelijkbare situatie terecht komt en geweigerd wordt door een bank, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen bij gespecialiseerde advocaten op het gebied van financieel recht, zoals onze advocaten bij Financieel Recht Advocaten. Wij kunnen u begeleiden en bijstaan in uw streven naar gelijke toegang tot het betalingsverkeer. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk en deskundig advies.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant