Uitspraak: Vrijspraak in zaak van vermeend witwassen door gokwinsten

In een recente uitspraak van het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, gedateerd op 25 maart 2024 (ECLI:NL:GHSHE:2024:1042), is een verdachte vrijgesproken van beschuldigingen van witwassen. Dit oordeel werpt licht op de complexe relatie tussen gokwinsten en financiële transacties. Deze blog bespreekt hoe het hof tot deze beslissing kwam en wat dit betekent voor de juridische interpretatie van gokinkomsten.

Achtergrond van de zaak

De verdachte in deze zaak stond terecht voor het witwassen van ongeveer € 80.000, vermeend verdiend via gokactiviteiten. De aanklacht was gebaseerd op significante contante stortingen en betalingen die niet direct verklaarbaar waren uit legaal inkomen of vermogen. Desondanks verklaarde de verdachte dat dit geld rechtmatig was verkregen door deelname aan kansspelen zoals TOTO, Lotto, pokeren en casinospelen.

Het witwasvermoeden

Volgens de jurisprudentie is er bij onverklaarbare financiële transacties sprake van een ‘witwasvermoeden’. Dit betekent dat er van de verdachte verwacht wordt een aannemelijke verklaring te geven voor de herkomst van het geld. In deze zaak leverde de verdachte bewijs van zijn gokwinsten, inclusief uitbetalingsbewijzen en bevestigingen van getuigen over zijn frequente deelname aan genoemde kansspelen.

Beoordeling door het hof

Het hof oordeelde dat de verdachte een plausibele en deels verifieerbare verklaring had gegeven voor de herkomst van de gelden. Belangrijk in deze beoordeling was dat het geld traceerbaar was naar legitieme gokactiviteiten en dat er geen direct bewijs was dat deze fondsen uit een misdrijf afkomstig waren. Hierdoor kon de verdachte niet voor witwassen veroordeeld worden, ondanks de zeldzaamheid van structurele gokwinsten.

Overige aanklachten

Hoewel de verdachte werd vrijgesproken van witwassen, werd hij wel veroordeeld voor andere misdrijven, waaronder overtredingen van de Wet Wapens en Munitie, de Opiumwet en wegens oplichting.

Financieel Recht Advocaten

Deze uitspraak illustreert het belang van gedegen bewijs en transparantie bij financiële transacties, vooral wanneer deze verband houden met gokactiviteiten. Het onderstreept ook het belang van deskundige juridische bijstand bij financiële aanklachten. Indien u vragen heeft over witwaszaken of financieel recht, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experts bij Financieel Recht Advocaten. Ons team staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen met uw juridische behoeften.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant