Nieuws: ABN focust op Wwft-beleid

ABN heeft diep in de buidel moeten tasten. Na de schikking met het OM van € 480 miljoen voor het onvoldoende handhaven van de verplichtingen in de Wwft, is er dit jaar € 465 miljoen extra uitgegeven voor het screenen van klanten. De Nederlandsche Bank oordeelde dat banken meer moeten doen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Aanzienlijke stijging

De aanzienlijke stijging bleek zichtbaar bij de presentatie van het jaarverslag van de ABN op woensdag. De investering in witwas controle en anti-terrorismefinanciering bereikte een ‘absolute piek’ volgens het jaarverslag.

Het is niet duidelijk hoe de € 465 miljoen is verdeeld. Volgens een woordvoerder van de bank zou er € 65 miljoen zijn gebruikt voor onder andere het aanstellen van nieuw personeel voor posities van de retailbank tot de groepsdirectie. Het OM heeft onderzocht dat de directie onvoldoende inspanning had geleverd om de problematiek op te lossen. Er zou schoon schip gemaakt moeten worden om orde op zaken te stellen. Ook moesten de systemen die gebruikt worden om ongebruikelijke transacties te herkennen moeten worden verbeterd.

Ook zijn er drie voormalige leden van de raad van bestuur, Gerrit Zalm, Joop Wijn en Chris Vogelzang, als verdachte aangemerkt in het onderzoek en worden mogelijk persoonlijk vervolgd.

Meer analisten

Het totaalbedrag wat in 2020 werd geïnvesteerd om het witwas probleem tegen te gaan was ongeveer € 400 miljoen. In 2021 is dat bedrag dus opgelopen tot € 465 miljoen, een forse stijging van 16%. Als de kosten van de schikking hierbij worden opgeteld, dan heeft de ABN een verdubbeling van kosten ten opzichte van vorig jaar.

Tussen 2020 en 2021 kwamen er 631 nieuwe medewerkers bij, van wie de meeste KYC/CDD analisten. Ook de salariskosten schoten omhoog. Er werd € 186 miljoen meer uitgegeven dan het jaar ervoor. Het bedrag kwam uit op € 1726 miljoen, vrijwel geheel besteed aan toegenomen inspanningen op het witwasdossier. De totale voorziening voor de herstelwerkzaamheden bedroeg € 66 miljoen.

Problematiek

ABN AMRO, die al zijn antiwitwas activiteiten in 2018 samenbracht, stelt dat er goede resultaten worden behaald maar dat bepaalde zaken meer moeite kosten dan aanvankelijk gedacht. De bank verwacht nog tot zeker 2023 druk te zijn met herstelwerkzaamheden. Een belangrijk onderdeel daarvan is, zo meldt de bank, een verandering van de cultuur. ‘Iedereen binnen het bedrijf moet doordrongen raken van de risico’s van financiële criminaliteit.’

Deze drastische veranderingen in het beleid van de bank hebben niet alleen voordelen. Het nadeel zit in het cliëntenonderzoek die de bank heeft met haar klanten. De ABN is bang dat er nog meer boetes volgen en wil alle klanten die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met witwassen en terrorismefinanciering het liefst de deur wijzen.

ABN zal aan de hand van het cliëntenonderzoek bepalen of de klant genoeg informatie heeft verstrekt over de de geldstromen. Als deze informatie voor de bank onvoldoende is, zal de bank de bancaire relatie met de klanten beëindigen. Klanten die niet voldoende kunnen aantonen niks te maken te hebben met deze praktijken staan binnen de kortste keren op straat.

Het gevolg is dat u niet meer kunt deelnemen aan het financiële verkeer. Eenvoudig een belastingaangifte betalen gaat dan niet meer op. De Belastingdienst accepteert namelijk alleen girale betalingen.Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken zoals het aanvragen van een hypotheek kunnen belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant