Nieuws: Nieuwe EU-regelgeving tegen witwassen en financiering terrorisme

De Europese Unie heeft de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering opgevoerd door het versterken van haar EU-regelgeving. De Raad van de Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over een AML-verordening én een nieuwe richtlijn (AMLD6). Deze zal, samen met het voorstel voor een herschikking van de verordening geldovermakingen, het nieuwe anti-witwas rulebook van de EU vormen.

Mazen verder dichten

Tegelijkertijd heeft de Europese Raad bepaald dat de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering strenger moet worden aangepakt. Minister van Financiën van Tsjechië, Zbynek Stanjura, verklaart: “Terroristen en hun financiers zijn niet welkom in Europa. Om zwart geld wit te wassen, moesten criminelen op zoek naar mazen in onze regelgeving. We moeten deze mazen verder dichten en in alle EU-lidstaten nog strengere regels invoeren.” Als onderdeel van deze nieuwe regelgeving mag er vanaf nu alleen nog met contant geld betaald worden als het bedrag onder de €10.000 blijft. Daarnaast zal het voor criminelen moeilijker worden om anoniem te blijven bij het kopen of verkopen van crypto activa.

Ook moeten bedrijven uit de crypto sector maatregelen voor cliëntenonderzoek toepassen wanneer zij transacties van €1.000 of meer uitvoeren, moeten risico’s omtrent transacties met zelf gehoste wallets beperkt worden en moeten er verscherpte maatregelen worden ingevoerd met betrekking tot grensoverschrijdende correspondent relaties. De EU is met het nieuwe EU-regelgeving een stap dichter bij het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Een strikter toezicht en meer controle op mogelijke criminele activiteiten zal het moeilijker maken voor criminelen om hun geld wit te wassen én terrorisme te financieren.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant