Nieuws: Persoonsgegevens geregistreerd door financiële instellingen: Wat zijn uw rechten?

Bij het aanvragen van een financieel product of het indienen van een schadeclaim kan het voorkomen dat financiële instellingen uw persoonsgegevens registreren. Dit gebeurt wanneer er vermoedens zijn van fraude, zoals het indienen van valse documenten of het geven van onjuiste informatie. In dit artikel leggen we uit wat deze registraties inhouden en wat uw rechten zijn.

Registratie van persoonsgegevens?

Financiële instellingen kunnen overgaan tot het registreren van uw persoonsgegevens in verschillende registers, zoals het Extern Verwijzingsregister (EVR), het Intern Verwijzingsregister (IVR) en het Incidentenregister. Dit gebeurt wanneer er een zwaardere verdenking is van een strafbaar feit dan alleen een redelijk vermoeden van schuld. Als uw partner ook betrokken is bij de situatie, kunnen ook zijn of haar persoonsgegevens worden geregistreerd. Het is echter belangrijk om te weten dat als u geen wetenschap had van de frauduleuze handelingen van uw partner, uw persoonsgegevens mogelijk onterecht geregistreerd zijn. In dat geval is het essentieel om dit onmiddellijk aan de financiële instelling kenbaar te maken.

Gevolgen van registratie in het Extern Verwijzingsregister (EVR)

Registratie van uw persoonsgegevens kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Met name de opname in het EVR. Alle financiële instellingen hebben toegang tot dit register en kunnen dus zien of u betrokken bent geweest bij frauduleuze zaken. Hierdoor kunnen financiële instellingen besluiten om bepaalde financiële producten, zoals een hypotheek of een zakelijke rekening, te weigeren.

Uw rechten en verzoek tot verwijdering

U heeft te allen tijde het recht om de financiële instelling te verzoeken uw persoonsgegevens uit de registers te verwijderen. Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en begeleiden in dit proces. Het komt regelmatig voor dat financiële instellingen te snel overgaan tot registratie van persoonsgegevens zonder de juiste gronden. Daarom is juridische bijstand essentieel om de best mogelijke oplossing voor u te bereiken.

Onze ervaren advocaten zijn gespecialiseerd in het financieel recht en hebben ruime kennis van de wet- en regelgeving omtrent persoonsgegevens registraties. Wij staan klaar om u te helpen bij het indienen van een verzoek tot verwijdering van uw persoonsgegevens uit de registers. Met onze expertise en toewijding zullen wij streven naar de best mogelijke oplossing in uw zaak. Neem vandaag nog contact op met Financieel Recht Advocaten voor persoonlijk advies en professionele begeleiding.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant