Nieuws: Wat te doen als uw bank vragen stelt over de bedragen op uw rekening?

Als u regelmatig vragen krijgt van uw bank over de bedragen op uw rekening, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en wat uw rechten en mogelijkheden zijn. Banken en financiële instellingen zijn verplicht om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) en kunnen op grond daarvan vergaande vragen stellen over uw transacties en de herkomst van uw vermogen. In dit artikel zullen we uitleggen waarom banken deze vragen stellen, wat u kunt verwachten en hoe u kunt handelen als u het niet eens bent met de gestelde vragen.

Waarom stelt uw bank vragen over de bedragen op uw rekening?

Banken hebben de wettelijke plicht om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Daarom zijn ze verplicht om bepaalde cliëntenonderzoeken uit te voeren en transacties te monitoren. Als uw bank vragen stelt over de bedragen op uw rekening, kan dit verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat uw transactiepatroon afwijkt van wat gebruikelijk is voor uw profiel, dat er grote bedragen op uw rekening worden gestort zonder duidelijke herkomst, of dat er andere risicofactoren zijn die uw bank nader wil onderzoeken.

Wat kunt u verwachten als uw bank vragen stelt?

Wanneer uw bank vragen stelt over de bedragen op uw rekening, zullen zij u waarschijnlijk verzoeken om aanvullende informatie te verstrekken. Dit kan betrekking hebben op de herkomst van de gestorte bedragen, de aard van de transacties of andere relevante gegevens. Het is belangrijk om te begrijpen dat uw medewerking vereist is om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Als u niet reageert op de gestelde vragen, kan uw bank besluiten om de relatie met u te beëindigen of uw gegevens te registreren in interne of externe verwijzingsregisters.

Hoe kunt u handelen als u het niet eens bent met de gestelde vragen?

Indien u het niet eens bent met de gestelde vragen of de manier waarop uw bank uw situatie behandelt, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Gespecialiseerde advocaten op het gebied van financieel recht kunnen u helpen uw rechten te begrijpen en u bij te staan bij het nemen van de juiste stappen. Zij kunnen beoordelen of de vragen van uw bank rechtmatig zijn en kunnen u adviseren over hoe u hiermee kunt omgaan. Het is belangrijk om te weten dat u als klant rechten heeft en dat u niet zomaar onredelijke eisen van uw bank hoeft te accepteren.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u vragen over de vragen die uw bank stelt over de bedragen op uw rekening? Onze advocaten bij Financieel Recht Advocaten zijn gespecialiseerd in de Wwft en kunnen u bijstaan bij geschillen met banken en financiële instellingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult om uw situatie te bespreken en uw rechten te beschermen.

Onze ervaren advocaten hebben diepgaande kennis van de Wwft en de Algemene Bankvoorwaarden (ABV). We begrijpen de complexiteit van de regelgeving en kunnen u helpen om te gaan met de vragen en eisen van uw bank op een juridisch onderbouwde manier.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant