Nieuws: Winkeliers weigeren steeds vaker contant geld als betaalmiddel

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor de gevolgen als steeds meer winkeliers alleen nog maar gebruik maken van pinbetalingen. Het is voor veel mensen moeilijker om aankopen te doen, aangezien contante betalingen steeds minder worden geaccepteerd.

Digitale betalingen

Gemiddeld maakt 4 procent van de winkeliers duidelijk dat ze alleen maar pinbetalingen willen, maar in sommige branches zoals bioscopen en apotheken is dit aandeel veel groter. Ook betaalde parkeergarages of -plaatsen zijn vaak afhankelijk van digitale betalingen.

Vorig jaar spraken winkeliers organisaties met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations af om contante betalingen te behouden. Dit Convenant Contant Geld is nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk staat door stijgende kosten voor winkeliers om contante betalingen te verwerken en het afnemende aantal geldautomaten.

Nadelige gevolgen

DNB waarschuwt voor de nadelige gevolgen als contant geld uiteindelijk verdwijnt. Bij een grote storing in pinsystemen zou er bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen. Daarom wil ouderenbond ANBO contant geld verplicht stellen in bepaalde soort winkels, om te voorkomen dat mensen worden gestraft omdat ze niet digitaal vaardig genoeg zijn. Ouderen vinden het namelijk vaak lastig om te internetbankieren en hebben meer grip op hun geld als ze contant geld op zak hebben.

Uit onderzoek van Locatus blijkt dat er nog wel gemeengoed is waar contant afgerekend kan worden, zoals bij marktkramen. Over het algemeen geldt dat het aandeel pin only-verkopers groter wordt naarmate steden groter zijn. In Utrecht en Flevoland is de kans dat winkels alleen maar pinbetalingen accepteren het grootst, terwijl het aandeel cash weigeraars het kleinst is in Limburg en Drenthe.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant