Uitspraak: CCV Group B.V. voldoet aan anti-witwasregels na aanwijzing DNB

Stel je voor: je bent een gewone burger die zijn zuurverdiende geld op een bankrekening plaatst in de hoop dat het veilig is. Maar wat als die bank zelf de regels niet volgt? Dat is precies wat er gebeurde met CCV Group B.V. en De Nederlandsche Bank (DNB). Gelukkig is er een positief einde aan dit verhaal, maar laten we eerst kijken naar wat er precies is gebeurd.

Het probleem

Financiële instellingen hebben de belangrijke taak om financiële criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering, te bestrijden. Om dit te doen, moeten ze bepaalde regels volgen, vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Helaas voldeed CCV Group B.V. niet aan deze verplichtingen, en dat trok de aandacht van DNB.

DNB legde op 13 maart 2019 een aanwijzing op aan CCV Group B.V. Waarom? Omdat CCV niet voldoende cliëntenonderzoek deed en transacties van cliënten niet adequaat monitorde. Dit is cruciaal om verdachte transacties die verband kunnen houden met criminele activiteiten te ontdekken en deze indien nodig te melden aan de FIU-Nederland, de instantie die zich bezighoudt met het bestrijden van financiële criminaliteit.

De oplossing

Maar laten we niet bij het probleem blijven hangen. Het goede nieuws is dat CCV Group B.V. actie ondernam om deze kwestie aan te pakken. DNB heeft op 1 juli 2021 vastgesteld dat CCV de aanwijzing volledig heeft opgevolgd, en wel per 7 mei 2021. Dit betekent dat CCV nu voldoet aan de wettelijke verplichtingen om financiële criminaliteit tegen te gaan.

Dit is waarom het belangrijk is

Waarom zou dit jou als gewone burger interesseren? Omdat het gaat om de veiligheid van jouw financiën. Financiële instellingen moeten deze regels volgen om ervoor te zorgen dat jouw geld niet wordt misbruikt voor duistere doeleinden. Als ze dat niet doen, kunnen ze sancties opgelegd krijgen, zoals in het geval van CCV Group B.V.

Hoe je hierbij baat hebt

Het is belangrijk dat financiële instellingen verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties, en DNB doet dat met deze aanwijzing. Als jij ooit het gevoel hebt dat jouw bank niet voldoet aan de wettelijke vereisten of als je je zorgen maakt over verdachte transacties, aarzel dan niet om actie te ondernemen. Je kunt altijd contact opnemen met onze advocaten van Financieel Recht Advocaten voor deskundig advies.

Conclusie

Financiële criminaliteit is een ernstige zaak, maar met de juiste maatregelen kunnen we het samen bestrijden. De zaak tussen CCV Group B.V. en DNB laat zien dat toezichthouders serieus optreden om de financiële wereld veilig te houden. Als je vragen hebt over dit onderwerp of juridisch advies nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze advocaten van Financieel Recht Advocaten. Samen kunnen we zorgen voor een veiligere financiële toekomst.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant