Uitspraak: ING beëindigt bankrelatie van levensmiddelenbedrijf wegens vermoedens van ongewenste activiteiten

ING heeft de bankrelatie met een levensmiddelenbedrijf beëindigd vanwege vermoedens van ongewenste activiteiten, maar het gerechtshof heeft het beroep van de klant afgewezen. Laten we de zaak in meer detail bekijken.

De zaak

Een levensmiddelenbedrijf, dat handelt in vlees, vis, wild en gevogelte, bankiert al sinds 1990 bij ING. Echter, na vragen van ING over bepaalde transacties in 2017, heeft ING een onderzoek gestart. Uit dit onderzoek bleek dat het bedrijf grote hoeveelheden contante betalingen had ontvangen, waarvan de herkomst onduidelijk was. Bovendien had het bedrijf bankrekeningen beschikbaar gesteld aan afnemers zonder duidelijke reden en had het betalingen gedaan aan familieleden van een belangrijke afnemer en aan een politically exposed person (PEP). Op basis van deze bevindingen heeft ING de bankrelatie opgezegd.

De klant heeft bezwaar gemaakt tegen de beëindiging van de bankrelatie en is in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat ING onvoldoende heeft aangetoond dat er een risico op witwassen of terrorismefinanciering bestond, waardoor de bankrelatie op grond van specifieke wetgeving mocht worden beëindigd. De klant heeft de beschuldigingen van ING gemotiveerd betwist en heeft documenten overlegd ter ondersteuning van hun standpunt.

Het gerechtshof heeft echter geoordeeld dat, hoewel ING niet kon aantonen dat er sprake was van witwassen of terrorismefinanciering, ING de bankrelatie kon beëindigen op andere gronden. Het gerechtshof achtte het onvoldoende aannemelijk dat het bedrijf zijn bedrijfsvoering zodanig had aangepast dat het oneigenlijk gebruik van de rekening kon uitsluiten.

Wat betekent dit voor de klant?

De beslissing van het gerechtshof heeft ernstige gevolgen voor het levensmiddelenbedrijf. Hoewel het bedrijf de beschuldigingen van ongewenste activiteiten heeft betwist, is het niet gelukt om de bankrelatie met ING te behouden. Het bedrijf moet nu op zoek naar een nieuwe bank om zijn financiële transacties voort te zetten.

Financieel Recht Advocaten

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we hoe ingrijpend het kan zijn wanneer uw bankrelatie wordt beëindigd, zoals in het geval van het levensmiddelenbedrijf dat ING als bank verloor. Ons team van ervaren advocaten staat klaar om u te helpen bij vergelijkbare financiële juridische kwesties. Neem vandaag nog contact met ons op voor een deskundig advies.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant