Uitspraak: Mag een bank uw Bitcoin-portefeuille afdwingen te verkopen?

In een recente zaak heeft de Hoge Raad zich gebogen over de vraag of een bank haar zakelijke klant mag dwingen een volledige Bitcoin-portefeuille te verkopen. De bank dreigde de relatie te beëindigen als hier geen gehoor aan werd gegeven. Deze zaak biedt inzicht in de zorgplicht van banken en de rechten van klanten in situaties waarin nieuw beleid wordt opgelegd. In deze blog lichten we de uitspraak toe en wat dit betekent voor u als klant.

Banken en het recht om beleid te wijzigen

Banken mogen hun beleid wijzigen om risico’s te beperken, bijvoorbeeld in het kader van witwaspreventie (zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, Wwft). Dit kan inhouden dat bepaalde sectoren of activiteiten, zoals het gebruik van virtuele valuta zoals Bitcoin, worden uitgesloten van hun dienstverlening. Het doel van dit soort beleid is om te voorkomen dat banken worden blootgesteld aan verhoogde risico’s, zoals illegale activiteiten of het niet kunnen voldoen aan regelgeving.

Het is echter belangrijk dat, wanneer een bank een nieuw beleid introduceert of aanscherpt, ze rekening houdt met bestaande klanten. Het enkele feit dat een klant in een risicovolle sector actief is, zoals de handel in virtuele valuta, rechtvaardigt niet automatisch het opzeggen van de bankrelatie. Banken hebben ook een zorgplicht en moeten oog hebben voor de specifieke omstandigheden van de klant.

Wat houdt de zorgplicht van een bank in?

De zorgplicht betekent dat een bank niet zomaar eenzijdig de relatie met een klant kan beëindigen, zelfs niet op basis van nieuw beleid. De bank moet een belangenafweging maken tussen haar eigen risico’s en de belangen van de klant. Hierbij moet de bank zorgvuldig te werk gaan, zeker als de klant al langere tijd een relatie met de bank heeft en afhankelijk is van de dienstverlening, zoals een betaalrekening.

In deze zaak oordeelde de rechter dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden. De bank had niet duidelijk gemaakt waarom de zakelijke relatie met de klant een specifiek risico vormde. Daarnaast was niet aangetoond dat er concrete aanwijzingen waren voor witwassen, terrorismefinanciering of andere illegale activiteiten door de klant. De bank had dus geen voldoende gegronde redenen om de verkoop van de Bitcoin-portefeuille af te dwingen.

De uitspraak van de Hoge Raad en wat deze betekent

De bank stelde dat haar nieuwe beleid het noodzakelijk maakte dat de klant de Bitcoin-portefeuille binnen drie maanden zou verkopen, anders zou de bank de relatie beëindigen. De rechter oordeelde echter dat de bank onzorgvuldig had gehandeld. Het was niet duidelijk op basis van welk risico deze eis werd gesteld, en er was geen sprake van een individuele afweging van de belangen van de klant. Dit betekent dat, hoewel banken hun beleid mogen aanpassen, ze niet zomaar van klanten kunnen eisen dat zij bepaalde activiteiten stoppen zonder een zorgvuldige afweging.

De procureur-generaal adviseerde de Hoge Raad om de cassatie van de bank te verwerpen, en dit advies is van groot belang voor andere klanten die in soortgelijke situaties verkeren. Het geeft aan dat banken niet altijd hun nieuwe beleid kunnen afdwingen zonder rekening te houden met de rechten van hun klanten.

Wat te doen als u in een soortgelijke situatie zit?

Bent u door uw bank onder druk gezet om uw cryptovaluta te verkopen of heeft uw bank gedreigd uw relatie op te zeggen vanwege nieuw beleid? Dan is het belangrijk om te weten dat u rechten heeft. Banken mogen niet zonder meer eisen stellen zonder rekening te houden met uw situatie en belangen. Een zorgvuldige afweging is essentieel en als dit niet gebeurt, kunt u mogelijk in actie komen.

Financieel Recht Advocaten staat klaar om u te helpen bij het beschermen van uw rechten. Mocht u problemen ondervinden met uw bank of twijfelen of u aan de eisen van de bank moet voldoen, neem dan contact met ons op voor juridisch advies.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant