Uitspraak: Opzegging zakelijke rekening door Knab: wat betekent dit voor u?

Heeft u ooit problemen ondervonden met uw bank, lening of hypotheekverstrekker? Dit recente kort geding tussen Knab en een zzp’er in de zorgsector belicht hoe belangrijk het is om uw rechten te kennen en juridisch advies in te winnen bij kwesties met financiële instellingen.

Achtergrond van de zaak

Op 8 mei 2024 deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een kort geding waarbij Knab N.V. de zakelijke rekening van een zorg-zzp’er had opgezegd. De bank baseerde deze opzegging op vermeende integriteitsrisico’s en de verplichtingen onder de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De feiten

De eiser, een zzp’er in de zorg, had in een jaar tijd aanzienlijke bedragen ontvangen op zijn zakelijke rekening en een groot deel hiervan contant opgenomen. Knab stelde vragen over de aard en doel van deze transacties en de hoge contante opnames, wat leidde tot twijfels over mogelijke witwaspraktijken.

Reactie van de eiser

De eiser gaf aan dat hij door personeelstekorten in de zomermaanden gemiddeld 100 uur per week had gewerkt. Ondanks het verstrekken van facturen en verklaringen kon hij echter niet voldoende inzicht geven in de transacties en contante opnames. Knab vond de verklaring van de eiser ongeloofwaardig en besloot de bankrelatie te beëindigen.

Juridische overwegingen

De rechtbank oordeelde dat Knab op basis van de Wwft verplicht was de bankrelatie te beëindigen. De bank moet immers voorkomen dat haar diensten voor oneigenlijke doelen worden gebruikt. Het belang van Knab om aan haar wettelijke verplichtingen te voldoen, woog zwaarder dan het belang van de eiser om de bankrelatie voort te zetten.

Gevolgen voor de eiser

De eiser moest niet alleen de zakelijke rekening sluiten, maar werd ook opgenomen in het interne verwijzingsregister (IVR) van Knab. Dit kan het moeilijker maken om een nieuwe zakelijke rekening bij een andere bank te openen, hoewel medewerkers van andere banken dit register niet kunnen inzien.

Afsluiting

Het is van groot belang om goed op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten als klant van een financiële instelling. Mocht u in een situatie terechtkomen waarin uw bankrelatie onder druk staat, aarzel dan niet om juridisch advies in te winnen. Financieel Recht Advocaten helpt u graag verder. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant