Uitspraak: Verscherpt cliëntenonderzoek verplicht voor potentiële cliënten uit hoog-risicolanden

Vanaf 16 maart 2023 wijzigt de Europese Commissie de tabel van derde landen met een hoog risico op witwassen of financieren van terrorisme. Dit is van belang voor juridische en fiscale advieskantoren die diensten verlenen die onder de Wet op het financieel toezicht (Wwft) vallen. Dienstverleners zoals advocaten, accountants en belastingadviseurs zijn dan verplicht verscherpt cliëntenonderzoek te verrichten (artikel 8, lid 1, onderdeel b, Wwft).

Lijst van hoog-risicolanden

De Europese Commissie bijhoudt een lijst van hoog-risicolanden en de Financial Action Task Force (FATF) ook. Deze lijsten verschillen van elkaar. Verscherpt cliëntenonderzoek is alleen verplicht als een land op de lijst van de Europese Commissie staat. In de tabel uit de Europese Verordening 2016/1675 zijn Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania en de Verenigde Arabische Emiraten toegevoegd en Nicaragua, Pakistan en Zimbabwe geschrapt.

De tabel van 25 landen ziet er voortaan als volgt uit: Afghanistan, Barbados, Burkina Faso, Cambodja, Kaaimaneilanden, Democratische Republiek Congo, Gibraltar, Haïti, Jamaica, Jordanië, Mali, Marokko, Mozambique, Birma/Myanmar, Panama, Filipijnen, Senegal, Zuid-Sudan, Syrië, Tanzania, Trinidad en Tobago, Uganda, Verenigde Arabische Emiraten, Vanuatu en Jemen.

Verscherpt cliëntenonderzoek

Met deze wijzigingen is het voor juridische en fiscale advieskantoren verplicht verscherpt cliëntenonderzoek te verrichten voor potentiële cliënten die woonachtig/gevestigd zijn of hun zetel hebben in een van deze landen. Dit is in lijn met de Wwft. Dienstverleners worden aangeraden de tabellen van de Europese Commissie en de FATF regelmatig te controleren of te bekijken voor de meest actuele informatie.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant