Uitspraak: Zaak tegen ABN AMRO: continuatie van bancaire relaties

Heb je problemen met je bank en vraag je je af of er juridische stappen mogelijk zijn? In een recente zaak heeft de rechtbank Overijssel ABN AMRO veroordeeld om de bancaire relatie met een klant voort te zetten.

De zaak: een kort geding tegen ABN AMRO

Op 2 februari 2024 deed de rechtbank Overijssel uitspraak in een kort geding aangespannen door twee besloten vennootschappen tegen ABN AMRO. De bank had op grond van artikel 35 van de algemene bankvoorwaarden (ABV) de bancaire relatie met deze ondernemingen opgezegd, wegens geconstateerde integriteitsrisico’s. De ondernemingen verzochten de voorzieningenrechter om ABN AMRO te verplichten de relatie te continueren. Dit verzoek werd toegewezen.

Waarom de bank de relatie wilde beëindigen

ABN AMRO had verschillende redenen voor het beëindigen van de relatie. De belangrijkste reden was een gebrek aan informatie en inzicht in de bestemming van ontvangen gelden en de overname van bedrijfsactiviteiten van gelieerde ondernemingen. De bank stelde dat dit integriteitsrisico’s met zich meebracht die zij niet kon inschatten.

Reactie van de rechtbank op de opzegging

De rechtbank vond de redenen die ABN AMRO had gegeven voor de opzegging onvoldoende concreet en duidelijk. Volgens de rechter moet een bank bij het beëindigen van een relatie in duidelijke bewoordingen uitleggen waarom zij tot deze beslissing komt, vooral omdat dit voor de klant vergaande gevolgen heeft. De algemene formuleringen van de bank waren niet voldoende om de opzegging te rechtvaardigen.

Spoedeisend belang van de eisers

De ondernemingen hadden aangevoerd dat hun voortbestaan in gevaar kwam door het verlies van hun bankrekeningen bij ABN AMRO. Ze hadden nog geen vervangende rekeningen bij andere banken kunnen openen. De rechtbank vond dit een voldoende spoedeisend belang om een voorlopige voorziening te treffen.

Vordering toegewezen

De rechtbank besloot dat ABN AMRO de bancaire relatie met de ondernemingen moest voortzetten onder de bestaande voorwaarden. De bankrekeningen moesten worden gedeblokkeerd en de bedrijven moesten weer toegang krijgen tot hun tegoeden. ABN AMRO werd tevens veroordeeld in de proceskosten.

Conclusie

Heb je problemen met je bank en overweeg je juridische stappen? Financieel Recht Advocaten kan je helpen bij het oplossen van conflicten met banken. Neem vandaag nog contact met ons op voor juridisch advies en ondersteuning.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant