Nieuws: Boete Coinbase wegens het handelen in strijd met Wwft

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Coinbase Europe Limited (Coinbase) een boete opgelegd van €3.325.000. Dit is gedaan omdat Coinbase in Nederland crypto diensten heeft aangeboden zonder een vereiste registratie bij DNB. Dit is in strijd met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Boete Coinbase

Om crypto diensten in Nederland aan te bieden, moeten bedrijven zich bij DNB registreren. Coinbase heeft deze registratieplicht overtreden en is daarom beboet. Deze boete heeft een basisbedrag van €2.000.000, een minimum bedrag van €0 en een maximum bedrag van €4.000.000. DNB heeft het basisbedrag verhoogd vanwege meerdere factoren, waaronder de ernst en verwijtbaarheid van de overtreding.

De registratieplicht is ingevoerd op 21 mei 2020 om het risico op witwassen en financieren van terrorisme te verminderen. Dit risico is bij crypto diensten groot vanwege de anonimiteit die gepaard gaat met transacties met crypto. Door de overtreding van Coinbase, is het risico op criminele geldstromen niet voldoende tegengegaan.

DNB heeft de boete met 5% gematigd, omdat Coinbase altijd de intentie had om een registratie bij DNB te verkrijgen. Coinbase heeft deze registratie op 22 september 2022 verkregen. Met deze boete wil DNB duidelijk maken dat het niet tolereert dat bedrijven in Nederland crypto diensten aanbieden zonder registratie bij DNB. Door deze boete wil DNB bedrijven aansporen om de wet te volgen en de doelstellingen van de Wwft te ondersteunen, om zo het financiële stelstel te beschermen tegen crimineel geld.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant