Nieuws: DNB en AFM zullen meer toezicht houden op de cryptomarkt

Crypto’s zijn een nieuwe manier van betalen, waarmee consumenten en bedrijven online betalingen kunnen doen, zonder de tussenkomst van een bank of overheid. De techniek achter crypto’s is echter complex, en veel consumenten lijken niet precies te weten wat ze kopen. DNB en AFM gaan daarom meer toezicht houden op de cryptomarkt, om de stabiliteit van ons financiële systeem te waarborgen.

Populariteit stijgt

Crypto’s zijn digitale waarden of rechten die via distributed ledger technologie (DLT) kunnen worden verhandeld. Er zijn ongedekte crypto’s, die alleen in de DLT bestaan, en gedekte crypto’s, waarvoor onderliggende activa bestaan in traditionele economische of financiële stelsels. Ondanks waarschuwingen en de kans om geld te verliezen, worden crypto’s steeds populairder.

DNB beschouwt ongedekte crypto’s niet als geld. Ze voldoen niet aan de functies van betaalmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid. Verder kent de handel in ongedekte crypto’s veel risico’s, zoals diefstal, verlies door bedrog of handelen met voorkennis, en marktfalen. Consumentenbescherming is op dit moment nog niet voldoende op orde.

MiCAR

Om consumenten te beschermen tegen de risico’s van crypto’s, is er nieuwe Europese wetgeving op komst: de Market in Crypto-asset Regulation (MiCAR). Dit zal de rechtszekerheid bieden, innovatie ondersteunen, consumenten beschermen en financiële stabiliteit waarborgen. Lees meer over MiCAR.

DNB en AFM hebben verschillende rollen in het toezicht op de cryptomarkt. Zo doet DNB onderzoek naar de crypto-markt, en werkt het nationaal en internationaal mee aan standaarden voor deze markt. AFM heeft vooral als taak directe consumentenbescherming. De toekomst van crypto’s is onzeker, maar ze zullen zeker blijven. De regelgeving zal met de veranderingen meegaan, maar komt altijd later. DNB en AFM zullen de komende tijd steeds meer toezicht houden op de cryptomarkt, om de financiële stabiliteit te waarborgen.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant