Nieuws: Klantonderzoek door banken: Waarom is het belangrijk en wat zijn uw rechten?

Als u weleens te maken heeft gehad met een informatieverzoek van uw bank, dan weet u dat het soms verwarrend kan zijn. U vraagt zich misschien af waarom de bank bepaalde informatie nodig heeft en wat uw rechten zijn in zo’n situatie. In dit artikel leggen we uit waar het klantonderzoek door banken om draait, zodat u beter begrijpt waarom dit zo belangrijk is.

Waarom een klantonderzoek?

Banken hebben een belangrijke rol gekregen als poortwachters in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Om deze reden zijn zij wettelijk verplicht om klantonderzoek uit te voeren. Dit houdt in dat ze verschillende omstandigheden in de gaten houden, zoals ongebruikelijke transacties, transacties met hoog-risicolanden en zelfs berichten uit de media. Door dit onderzoek kunnen banken verdachte activiteiten identificeren en voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt voor criminele doeleinden.

Interne incidentenregister (IVR) en externe meldingen (EVR)

Banken houden een intern incidentenregister bij waarin ze meldingen doen van mogelijke overtredingen. Bij ernstige incidenten kunnen ze ook een externe melding doen, waardoor een persoon of bedrijf op een zwarte lijst komt te staan, het externe verwijzingsregister (EVR). Het is echter belangrijk op te merken dat het EVR aan strengere eisen moet voldoen dan het IVR. Voor een vermelding in het EVR moet er meer zijn dan alleen een redelijk vermoeden van schuld. Het IVR heeft daarentegen minder strenge eisen.

Opzegging van de bank en uw rechten

Een bank heeft het recht om de overeenkomst met een klant te beëindigen. Dit staat vaak contractueel vast. Echter, de bank heeft ook een zorgplicht die contractueel is vastgelegd. Daarnaast moet een eventuele opzegging getoetst worden aan de redelijkheid en billijkheid. Bij zo’n afweging spelen belangen een rol, vooral omdat vrijwel alle bedrijven een bankrekening nodig hebben om te kunnen bestaan. Het betalen van huur, salarissen, belastingen en andere zaken gebeurt meestal elektronisch.

Uw medewerking aan klantonderzoek

Als u een brief van uw bank ontvangt met een verzoek om informatie, is het verstandig om advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat. Onze experts bij Financieel Recht Advocaten kunnen u hierbij helpen. Soms zijn de vragen van de bank niet duidelijk gesteld, of is het niet duidelijk wat de bank precies wil weten. In zulke gevallen is het belangrijk om in ieder geval niet het verkeerde antwoord te geven.

Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u helpen om de vragen van de bank te begrijpen en u bij te staan bij het verstrekken van de juiste informatie. We zorgen ervoor dat uw rechten worden beschermd en dat u zich bewust bent van de mogelijke gevolgen van het klantonderzoek. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant