Uitspraak: Coin Meester aansprakelijk voor tekortkoming in beveiliging

In deze zaak vordert de eiser een schadevergoeding van Coin Meester wegens vermeende tekortkoming in de zorgplicht en onrechtmatig handelen.

Achtergrond van de zaak

Coin Meester beheert het platform BitcoinMeester.nl waar gebruikers cryptovaluta kunnen kopen, verkopen en handelen. Op 14 mei 2021 heeft de eiser een account aangemaakt bij dit platform waarbij hij koos voor inloggen met e-mail en wachtwoord, ondanks de beschikbaarheid van google Authenticator voor betere beveiliging. Het platform adviseerde hier nog toe, maar de eiser maakte hier geen gebruik van. De eiser stort in totaal iets meer dan 11.000, – op het account. Bij iedere inlogpoging krijgt de eiser opnieuw de melding dat het gebruik van een Authenticator aangeraden is. Op 25 mei 2022 krijgen hackers het account van de eiser in handen en is hij zijn geld kwijt.

De standpunten van de partijen

De eiser wil een verklaring van Coin Meester dat de verplichtingen niet zijn nagekomen met betrekking tot het aanbieden van een veilig platform. Hij stelt dat er niet is voldaan aan de zorgplicht om particuliere beleggers tegen gebrek aan kennis te beschermen. Ook zou het platform contractueel verplicht zijn haar diensten goed te beveiligen, wat zij niet heeft gedaan door e-mail als mogelijke registratiemethode beschikbaar te stellen. De eiser vordert een betaling van 17.000, -, of een door de rechter te bepalen bedrag en diverse kosten.

Coin Meester stelt dat er sprake is van een gebruikersovereenkomst waarbij de algemene voorwaarden een rol spelen. In de voorwaarden staat dat de crypto goed beveiligd moet zijn en dat e-mail en Authenticator goede beveiliging omvat. Ook wordt aangevoerd dat de hacking niet kan worden toegerekend aan het platform en dat er sprake kan zijn van eigen schuld van de eiser door onvoldoende beveiliging van zijn e-mailaccount, dat betrokken was bij verschillende datalekken. Coin Meester wil dat de eiser bewijst hoe hij zijn e-mail beveiligd heeft en er wordt aangegeven dat het schadebedrag lager is dan de vordering. Tot slot wordt in de algemene voorwaarden aangegeven dat de aansprakelijkheid voor schade door hacking niet bij Coin Meester valt.

De beoordeling van de rechtbank

De rechter stelt dat Coin Meester geen bewijs heeft van de slecht beveiligde e-mail van de eiser of dat hij kon weten het slachtoffer te zijn van datalekken. Coin Meester heeft door de mogelijkheid van inloggen met e-mail de risico’s op onbevoegde toegang vergroot en de tekortkoming kan dus worden toegerekend aan deze. De eiser heeft een deel van de verantwoordelijkheid door de waarschuwingen te negeren, hierdoor wordt 10% van de schade aan de eiser toegerekend. De uitsluiting van aansprakelijkheid is oneerlijk en wordt vernietigd, Coin Meester is verplicht de schade van de eiser te vergoeden. Coin Meester moet dus 90% van het verloren bedrag vergoeden en de kosten betalen.

Financieel recht advocaten

Dit vonnis benadrukt de verantwoordelijkheid van dienstverleners zoals Coin Meester, om goede beveiligingsmaatregelen te nemen en hun klanten te beschermen tegen frauderisico’s. Zit u nu in een vergelijkbare situatie? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant