Uitspraak: Uitspraak in zaken tegen Crypto.com na boilerroomfraude  

In drie samengevoegde zaken hebben de eisers te maken gekregen met boilerroomfraude. Dit is een vorm van fraude waarbij slachtoffers verleid worden om geld te investeren in beleggingsproducten, die vervolgens worden verduisterd door fraudeurs. Het platform Crypto.com was van groot belang in deze operatie omdat de fraudeurs gebruik maakten van de diensten die via deze app werden aangeboden.

Achtergrond van de zaak

Zaak a

  • De eiseres werd door een collega geïnformeerd over beleggen via [organisatie] en kwam in contact met [betrokkene 1], die beweerde veel ervaring te hebben. Op 13 juni 2022 begon de eiseres met een kleine storting van 247,- en werd vervolgens verder begeleid door [betrokkene 1]. Uiteindelijk heeft de eiseres in totaal 96.000, – ingelegd via haar Crypto.com account. Toen zij haar geld terug wilde, gaf [organisatie] aan dat de transactie geblokkeerd werd en dat zij 34.000, – moest overmaken om deze blokkade op te heffen. Op 16 augustus deed zij aangifte van beleggingsfraude nadat ze ontdekte dat ze was opgelicht. Haar advocaat beëindigde de overeenkomst met Crypto.com en eiste een schadevergoeding.

    Zaak b

  • In april 2022 zocht eiser naar investeringsmogelijkheden om zijn werkkapitaal te versterken. Eiser is directeur-eigenaar van een bedrijf. Hij kwam in contact met [betrokkene 1] van [organisatie]. Na een eerste kleine investering van 250,- volgden meerdere grote investeringen, in totaal 370.000, – via Crypto.com. Na meerdere mislukte pogingen van de eiser om zijn geld terug te krijgen en na een poging van [organisatie] om de eiser nog eens een bedrag van 130.000, – te laten overmaken, kwam de eiser tot de conclusie dat hij was opgelicht en deed aangifte. Ook hier werd de overeenkomst vernietigd en een schadevergoeding geëist.

    Zaak c

  • In mei 2021 begon de eiser met online beleggen na een aankondiging van zijn bank van negatieve rente. Hij kwam terecht bij OrbitGTM en werd in contact gebracht met [betrokkene 5]. Hij maakte in totaal 350.000, – over naar zijn account en nog eens 170.000, – voor diverse kosten. Uiteindelijk kreeg hij slechts 942,- terug. Na contact met een advocaat bleek hij opgelicht. De overeenkomst werd vernietigd en er werd een schadevergoeding geëist.

    De vorderingen

    In alle drie de zaken vorderen de eisers hun geleden schade van Crypto.com. De eisers stellen dat Crypto.com een oneerlijke handelspraktijk heeft toegepast door diensten aan te bieden zonder de vereiste registratie bij De Nederlandsche Bank. Dit zou de overeenkomsten vernietigbaar maken. Ook zou dit ervoor zorgen dat het platform aansprakelijk is voor de schade. Ze stellen dat de zorgplicht geschonden is. Crypto.com betwist de vorderingen en wil afwijzing hiervan, met veroordeling van de eisers in de proceskosten.

    De beoordeling

    De rechtbank stelt dat er geen causaal verband is tussen de gestelde oneerlijke handelspraktijk en de overeenkomst met Crypto.com. De overeenkomsten dienen te zijn gesloten als gevolg van deze handelspraktijk en dat is hier niet het geval dus kunnen de overeenkomsten op grond hiervan niet worden beëindigd. Ook is er geen causaal verband tussen de onrechtmatige daad (geen registratie DNB) en de schade. De eisers hebben onvoldoende bewezen dat Crypto.com op de hoogte had moeten zijn van de fraude. De vorderingen worden afgewezen en de eisers worden veroordeeld in de proceskosten.

    Financieel recht advocaten

    Heeft u ook een beleggingsgeschil? Neem vandaag nog contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten en laat ons uw zorgen wegnemen.

  • Joost Papeveld

    Wij staan voor u klaar

    • Tegen financiële dienstverleners
    • 20+ jaar ervaring
    • Eerlijk en transparant
    Neem contact op

    Wij helpen u graag

    • Tegen financiële dienstverleners
    • 20+ jaar ervaring
    • Eerlijk en transparant