Nieuws: Checklist met indicatoren voor corruptie, witwassen en fraude

FIU (Financial Intelligence Unit) in Nederland heeft een checklist gepubliceerd met 72 indicatoren voor corruptie, witwassen of fraude. Dit is ontstaan wegens onduidelijkheden over het melden van ongebruikelijke transacties.

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht verschillende beroepsgroepen zoals accountants en advocaten om ongebruikelijke transacties te melden. Deze meldingsplichtigen klagen al langer over onduidelijkheid over wat geldt als een ongebruikelijke transactie en wat niet. De FIU heeft laten weten dat ze voornemens zijn dit duidelijker te maken. De indicatorenlijst is hier een begin van. Een woordvoerder van de FIU heeft aangegeven dat daarnaast de meldprocedure aangepast zal worden. Elke beroepsgroep krijgt een op maat gemaakt digitaal meldformulier.

De indicatorenlijst is verdeeld in drie categorieën:

  • aanbesteding door overheden;
  • onverklaarbare rijkdom of inkomen;
  • algemene indicatoren.
Deze indicatoren moeten het voor beroepsgroepen met een meldingsplicht dus makkelijker maken om ongebruikelijke transacties te ontdekken. Volgens de beroepsorganisaties van belastingadviseurs hebben de publieke opsporingsorganisaties als de FIU te weinig mankracht om de meldingen te verwerken. Minder dan 10 procent van de 750.000 meldingen die zijn gedaan in 2018 werd als verdacht bestempeld, dit waren er namelijk 57.950.

Klik hier voor de lijst met indicatoren over corruptie, witwassen en fraude (vanaf pagina 16).

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant