Recentelijk heeft de rechtbank Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In deze zaak werd de financiële instelling in het gelijk gesteld, omdat de cliënt niet voldeed aan de Wwft-verplichtingen. Deze uitspraak benadrukt het belang van zorgvuldig cliëntenonderzoek en naleving van de Wwft door zowel financiële instellingen als hun cliënten.
Aanleiding tot het geschil
Het geschil ontstond nadat de financiële instelling de bankrelatie met haar cliënt had beëindigd. De instelling stelde dat de cliënt, een ondernemer, niet voldeed aan de Wwft-verplichtingen. De ondernemer had onvoldoende informatie verstrekt voor het cliëntenonderzoek en daarmee niet voldaan aan de verplichte maatregelen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. De ondernemer was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter om de beëindiging van de bankrelatie aan te vechten.
De verplichtingen onder de Wwft
Onder de Wwft zijn financiële instellingen verplicht om een cliëntenonderzoek uit te voeren om de identiteit van hun cliënten vast te stellen en te verifiëren. Daarnaast moeten zij de aard en het doel van de zakelijke relatie in kaart brengen en monitoren. Dit is belangrijk om te voorkomen dat financiële instellingen betrokken raken bij witwassen of terrorismefinanciering. Ook ondernemers hebben een verantwoordelijkheid om hieraan mee te werken en de benodigde informatie te verstrekken.
Standpunten van de partijen
De ondernemer betoogde dat hij wel degelijk had voldaan aan de Wwft-verplichtingen en dat de financiële instelling de bankrelatie onrechtmatig had beëindigd. De instelling daarentegen stelde dat de ondernemer niet de benodigde informatie had verstrekt en daarmee niet had voldaan aan de Wwft-verplichtingen. Volgens de instelling was het beëindigen van de bankrelatie dan ook gerechtvaardigd.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank oordeelde dat de financiële instelling in haar recht stond om de bankrelatie met de ondernemer te beëindigen. De rechter stelde vast dat de ondernemer inderdaad niet had voldaan aan de Wwft-verplichtingen en dat de instelling hierdoor het risico liep betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering. De rechter vond het dan ook van groot belang dat financiële instellingen hun Wwft-verplichtingen serieus nemen en zorgvuldig cliëntenonderzoek uitvoeren. Hierbij benadrukte de rechter dat ook ondernemers een verantwoordelijkheid dragen om volledig en transparant te zijn in het verstrekken van de benodigde informatie.
Belangrijke les voor ondernemers en financiële instellingen
Deze uitspraak onderstreept het belang van de naleving van de Wwft door zowel financiële instellingen als hun cliënten. Ondernemers dienen zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheden onder de Wwft en actief bij te dragen aan het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Financiële instellingen moeten op hun beurt zorgvuldig en grondig cliëntenonderzoek uitvoeren en waar nodig maatregelen treffen om hun integriteit en reputatie te beschermen.
Naleving van de Wwft is cruciaal
De uitspraak van de rechtbank Amsterdam benadrukt nogmaals het belang van de naleving van de Wwft. Zowel financiële instellingen als ondernemers moeten zich bewust zijn van hun verplichtingen en verantwoordelijkheden. Het zorgvuldig uitvoeren van cliëntenonderzoek en het naleven van de Wwft is cruciaal om het risico op betrokkenheid bij witwassen en terrorismefinanciering te minimaliseren.
Financieel Recht Advocaten
Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant