Uit onderzoek door economen Alexander Dyck, Adair Morse en Luigi Zingales blijkt dat bedrijfsfraude veel vaker voorkomt dan we denken. Daarbij zou slechts een derde hiervan ontdekt worden. Hoogleraar Marcel Pheijffer bevestigt dit in zijn FD-column door aan te geven dat de controlerend accountant vaak niet de ontdekker van de fraude is.
Een derde van de bedrijfsfraudes ontdekt
De economen onderzochten wat er gebeurde bij de voormalige klanten van Arthur Andersen, het accountantskantoor dat in 2001 omviel als gevolg van het enorme boekhoudschandaal bij de Amerikaanse energiereus Enron. Omdat alle oude klanten van Arthur Andersen een nieuwe accountant moesten zoeken, kon de nieuwe accountant strenger dan normaal op zoek gaan naar bedrijfsfraude. Uit deze gevallen bleek dat in normale tijden slechts een derde van de bedrijfsfraudes ontdekt wordt. Daarnaast schatten de economen in dat 40 procent van de beursgenoteerde bedrijven boekhoudregels overtreedt.
Fouten of meningsverschillen
Joseph Grundfest, hoogleraar aan Stanford University, is kritisch op het onderzoek. Volgens hem zijn sommige gevallen die de onderzoekers frauduleus noemen geen fraude maar simpelweg fouten of meningsverschillen over de boekhoudkundige behandeling.
Accountant zelden de ontdekker fraude
Marcel Pheijffer bevestigt dat de control standaarden volstrekt helder zijn over de rol van de accountant bij het ontdekken van fraude. Echter, uit onderzoeksgegevens blijkt dat controlerend accountants maar zelden de ontdekker van fraude zijn. Uit een recent rapport van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) blijkt dat 42 procent van met name werknemersfraude aan het licht komt door tips, gevolgd door interne controle (16 procent). De controlerend accountant komt pas op de achtste plaats, met vier procent. Zelfs ontdekking door toeval scoort beter met vijf procent.
Daarnaast zegt Pheijffer uit eigen ervaring dat informatie van klokkenluiders, kroongetuigen, onderzoeksjournalisten, spijtoptanten en tipgevers waardevoller blijken dan het werk van accountants. Accountantsdossiers bevatten vaak concrete informatie en aanwijzingen over fraude, maar volgens Pheijffer faciliteren accountants hiermee frauduleus handelen.
Financieel Recht Advocaten
Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant