De afgelopen maanden heeft een trendanalyse van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU) uitgewezen dat 25 Nederlandse professionele voetballers onreglementair hebben gegokt op wedstrijden en competities waarin ze zelf meededen.
De meldingen kwamen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) terecht, het orgaan dat ongebruikelijke transacties analyseert die door diverse instellingen worden gemeld op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Hierbij is gebleken dat er in enkele gevallen sprake was van verdacht gedrag dat doorgezet is naar de politie. Dit is een groot probleem in de voetbalwereld en de Nederlandse voetbalbond KNVB is op zoek naar manieren om de integriteit van de sport te waarborgen.
In strijd voetbalreglement
Gokken op wedstrijden en competities waarin je zelf deelneemt, is in strijd met de voetbalreglementen. Bookmakers maakten tussen oktober 2021 en december 2022 in totaal 40 meldingen bij de SBIU, waarvan 28 meldingen betrekking hadden op professionele voetballers. Uit onderzoek bleek dat sommige spelers op eigen wedstrijden gokten, andere op de competitie waarin ze zelf aan deelnamen, en er waren er ook die op beide gokten.
De KNVB kreeg de meldingen niet door vanwege de wetgeving rondom geheimhouding. TOTO heeft aangegeven dat het meer informatie wil delen met de KNVB om de integriteit van de sport te waarborgen.
Consequenties van matchfixing
Voor de voetballers die betrapt worden op onreglementair gokken kunnen er ernstige consequenties zijn. Ex-Sparta voetballer Tom Beugelsdijk werd eerder al geschorst wegens het gokken op eigen wedstrijden. De verdediger accepteerde een schorsing van vijf wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk.
Daarnaast kunnen er ook boetes worden opgelegd. De KNVB heeft de bevoegdheid om spelers te straffen met een boete van maximaal €100.000,-.
Samenwerking KNVB en VVCS
Om voetballers te wijzen op de bestaande gok regels en de gevaren van matchfixing, heeft de VVCS voorlichting gegeven bij voetbalclubs. Uit een enquête onder ruim 200 spelers bleek dat elf procent van de spelers wel eens gokt op eigen wedstrijden of competities waaraan ze deelnemen.
Om onwetendheid bij voetballers weg te nemen, is de VVCS een samenwerking aangegaan met Unibet en Holland Casino. Daarnaast heeft de VVCS de Red Button-app gelanceerd, waarmee voetballers anoniem een melding kunnen maken wanneer ze worden benaderd voor matchfixing.
Kritiek van Kamerleden
De samenwerking tussen de KNVB en de VVCS kon rekenen op kritiek van Kamerleden Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Michiel van Nispen (SP). Ondanks dat zij spraken over een goed initiatief, werd de samenwerking vooral als erg onverstandig geduid. Bikker stelde eerder Kamervragen nadat er ophef was ontstaan over professionele voetballers en illegaal gokken.
Financieel Recht Advocaten
Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant