Monitoringsplicht
Met de komst van internetbankieren en online banktransacties is de monitoringsplicht voor banken een veelbesproken onderwerp geworden. De monitoringsplicht is een verplichting die op banken rust om transacties te monitoren om te bepalen of deze transacties kunnen worden gelinkt aan financiële misdrijven. Hoewel deze verplichting is ingesteld om financiële criminaliteit te helpen voorkomen, stelt het ook een aantal gevaren voor de privacy van klanten.
Waarom worden transacties gemonitord?
In de meeste landen is de monitoringsplicht gelegitimeerd door de financiële autoriteiten, waarbij banken verplicht zijn om transacties van klanten te monitoren om frauduleuze activiteiten te voorkomen. Banken moeten ervoor zorgen dat ze een proces hebben voor het detecteren van transacties die verdacht lijken en deze vervolgens melden bij de financiële autoriteiten. Hierbij worden alle transacties die worden uitgevoerd door klanten regelmatig gecontroleerd door de bank.
Hoe worden transacties gemonitord?
Om de transacties van alle rekeninghouders in Nederland goed in kaart te kunnen brengen is er een samenwerkingsverband tussen vijf Nederlandse banken ontstaan. ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank vormen samen Transactie Monitoring Nederland (TMNL).
TMNL maakt het mogelijk voor banken om betere detectiesystemen te creëren voor ongebruikelijke transacties. Door middel van gegevensanalyse brengt TMNL transactiegegevens van verschillende banken bij elkaar en legt daar betekenisvolle verbanden tussen.
Hierdoor kunnen patronen blootgelegd worden die anders niet zouden opvallen. Dit maakt het mogelijk om witwassen effectiever aan te pakken en criminelen minder bewegingsruimte te geven. Daarnaast zorgt TMNL ook voor een efficiënter gebruik van publieke middelen.
Privacy in het geding
Hoewel de monitoringsplicht is ingesteld om financiële criminaliteit te helpen voorkomen, stelt het ook een aantal gevaren voor de privacy van klanten. Door de transacties van klanten te monitoren, krijgen banken toegang tot informatie die klanten niet zouden willen dat anderen weten, zoals hun inkomsten, uitgaven, toestand van hun rekeningen en andere financiële informatie.
Het is belangrijk te begrijpen dat de monitoringsplicht alleen maar is ingesteld om financiële criminaliteit te voorkomen en dat banken geen toegang hebben tot persoonlijke informatie van klanten. Banken zijn verplicht om de gegevens van klanten te beschermen en er zijn strenge wetten en voorschriften die de privacy van klanten beschermen.
Financieel Recht Advocaten
Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant