Uitspraak: Rechter beveelt ING aan om bankrekening restaurant-exploitant te herstellen

De rechter heeft ING opgedragen de bankrekening van een uitbater van een restaurant in ere te herstellen, nadat deze was opgezegd. De bank had eerder ook al een vergelijkbare uitspraak gekregen in het kader van het anti-witwasbeleid.

Aanleiding

Het bedrijf Abeka is uitbater van een restaurant en twee coffeeshops onder de naam Sensemillia, waarvan één tijdelijk is gesloten wegens een strafrechtelijk onderzoek. ING heeft een bankrekening voor deze ondernemingen. In mei 2020 wordt er bij periodiek klantonderzoek door ING om informatie gevraagd. De bank wil onder meer een door een accountant opgestelde bevestiging dat de omzet passend is voor de onderneming, dat de herkomst van het vermogen legitiem bevonden is, dat de belastingaangiftes juist zijn en dat de boekhouding volledig is. Ook willen ze weten waarom er 1.401.196 euro aan facturen is betaald aan Armans Holding.

De antwoorden die de boekhouder geeft, overtuigen ING niet. Daarop worden de bankrelaties met Armans Holding en de overige ondernemingen beëindigd; de (persoonsgegevens worden opgenomen in het Interne Verwijzingsregister (IVR) van ING. Reden daarvoor is dat het cliëntenonderzoek niet afgerond kon worden omdat er onvoldoende inzicht was in de tegenprestatie voor de hoge management fees en winstafhankelijke afrekening.

Opzegging van de bankrekening ongedaan maken

De ondernemingen eisen bij de rechter dat de opzegging van de bankrekeningen ongedaan wordt gemaakt. De rechter stelt vast dat ING de rekeningen van de coffeeshops mocht opzeggen omdat het cliëntenonderzoek niet afgerond kon worden. De verklaring daarvoor is te weinig specifiek. Echter, de bank hoefde de relatie met de restaurant-exploitant niet op te zeggen. De uitbater van het restaurant staat buiten de betaling van de management fees en winstafhankelijke uitkeringen. Ook staat vast dat hij geen andere bankrekening heeft kunnen openen, waardoor het restaurant nu dicht is en de medewerkers ontslagen zullen worden.

Daarom is de opzegging van de bankrelatie onaanvaardbaar: de bankrekening moet hersteld worden. De eigenaar van het overkoepelende Abeka krijgt opnieuw een betaalrekening van ING, maar de overige ondernemingen krijgen geen nieuwe rekening vanwege het verhoogde witwasrisico. De rechter heeft ING vervolgens opgedragen de bankrekening van de restaurant-exploitant in ere te herstellen.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant