De afgelopen jaren hebben we gezien hoe de interesse in cryptovaluta sterk is toegenomen. Voor veel mensen is het een interessante manier om te investeren of om met hun geld te bewegen. Hoewel veel banken zich er niet aan wagen, vragen sommige banken hun klanten om informatie over hun cryptovaluta. Waarom willen banken dit weten?

Waarom stelt de bank deze vragen?

De reden waarom banken vragen stellen over cryptovaluta is dat ze wettelijk verplicht zijn om cliëntenonderzoeken uit te voeren conform de Wet ter voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Door deze wetgeving moeten banken de herkomst en de bestemming van geldstromen kunnen achterhalen, waardoor ze potentiële witwaspraktijken kunnen onderscheppen. Daarom vragen banken hun klanten om informatie over hun hoeveelheid en herkomst van cryptovaluta.

Moet ik meewerken aan het onderzoek?

Als klant van de bank bent u verplicht om de informatie te verstrekken die nodig is voor het uitvoeren van cliëntenonderzoeken. Volgens de Algemene Bankvoorwaarden (ABV) is het voor klanten verplicht om mee te werken aan het cliëntenonderzoek. Het is dus noodzakelijk dat klanten de informatie verstrekken waarom de bank vraagt.

Wat gebeurt er bij onvoldoende afronding?

Als klanten de informatie niet verstrekken die de bank nodig heeft voor cliëntenonderzoek, kan de bank de bankrelatie beëindigen. Dit betekent dat de klant geen gebruik meer kan maken van de diensten van de bank. Daarnaast kunnen er sancties volgen voor klanten die niet meewerken aan het onderzoek.

Wat zijn de gevolgen bij het niet hebben van een bankrekening?

De voornaamste gevolgen bij het niet hebben van een bankrekening zijn dat u geen gebruik meer kunt maken van de diensten van de bank en dat u geen toegang meer heeft tot uw spaargeld. De meeste banken hebben ook een verplichting om klanten onderling te informeren als er een vermoeden bestaat van witwaspraktijken en andere vormen van criminaliteit. Dit betekent dat als klanten niet meewerken aan het cliëntenonderzoek, de bank de bankrelatie met deze klanten kan beëindigen en de informatie over deze klant kan delen met andere banken.

Het komt erop neer dat banken klanten vragen om informatie over hun hoeveelheid en herkomst van cryptovaluta om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme. Ook zijn klanten verplicht om mee te werken aan het onderzoek, anders kan de bank de bankrelatie beëindigen. Als de bank de bank relatie beëindigt, hebben klanten geen toegang meer tot hun spaargeld en kan de bank informatie over de klant delen met andere banken.


Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant